Hivatali történetek

24 éve palackpostán feladott levelet talált egy orosz kisfiú
 
Az 1987-ben datált levelet egy 13 éves kisfiú találta meg a napokban Kalinyingrád (Königsberg) tengerpartján - adta hírül az Ukr.net internetes hírújság. A feladót, aki ötévesen bocsátotta útjára a palackba zárt levelet, újságírók találták meg. A 29 éves német férfi jelenleg egy bankban dolgozik.
A 13 éves Danyijil Korotkih a Balti-tenger partján sétálva figyelt fel a fövenyre vetődött palackra, amelyben egy levél lapult. Írója 1987. szeptember 7-én a következőket vetette papírra: "Franknak hívnak és 5 éves vagyok. Éppen édesapámmal hajózok Dánia felé. Aki megtalálja ezt a levelet, írjon nekem. És én válaszolok." A levélen a feladójának lakáscíme is szerepelt.
A huszonnégy éve útnak indított palackpostáról szóló hír a sajtóban is megjelent, így orosz és német újságírók úgy döntöttek, hogy felkutatják a feladóját. A jelenleg 29 éves Frank Usbecket a németországi Kellenhusenben találták meg, ahol egy helyi bankfiók munkatársaként dolgozik. A levél másolatának átvételekor a férfi elmondta, hogy kevés emléke maradt meg arról a hajókirándulásról, és a levelet valószínűleg az édesapja írta az ő nevében. A szülei mindenesetre őriznek egy fényképet arról a pillanatról, amint a kicsi Frank éppen a vízbe dobja a palackot.
Az említett levél egyébként most bekeretezve lóg a megtalálója szobájának falán.

92 évet késett egy brit levelezőlap
92 év késéssel érkezett meg Franciaországból Angliába egy levelezőlap. Küldője Walter Butler közlegény volt. A lap elkallódott a vérzivataros időben, és csak a minap került elő: egy postás bukkant rá a táskájában. Arról azonban fogalma sincs, hogy abba miként került be a lap. Az biztos, hogy nem ő felejtette el kézbesíteni 1915-ben, és az is, hogy most viszont ő végezte el a hajdani kolléga dolgát. A címzettnek már nem tudta átadni, csak a lányának, aki viszont a feladótól született. A pár ugyanis összeházasodott 1919-ben, az első világháborút követően, a II. után viszont elvált. Amy Hicks 81 évesen hunyt el, 29 éve, Walter Butler egy évre rá. Lányuk 86 esztendős, és igencsak megrendülten olvasta a küldeményt.

Robert Burns kétszáz éves levelére bukkantak

Robert Burns 222 éve feladott, de az idők folyamán elkallódott levelére bukkantak egy skóciai kastélyban a skót költő születésének évfordulója előtt.

A levélben egy költemény, az On Seeing a Wounded Hare (Sebesült vadnyulat látva) című vers első vázlata is lapult. A 222 éves papírokat a skót határ mentén fekvő Floors Castle falai között találták, éppen Burns születésének keddi évfordulója előtt.
A költő levelén 1789. május 13-i dátumozás szerepel, a címzett James Gregory, az Edinburgh-i Egyetem orvosi iskolájának feje volt. Az orvos vélhetően továbbadta egy kedves ismerősének, a dokumentum egy albumba került, az album pedig valamikor Roxburghe hatodik hercegének birtokába jutott.
Az 1759 és 1796 között élt Robert Burns a Skócia délnyugati részén fekvő Dumfries közelében lévő farmjáról küldte a levelet, benne a vers korai változatával. Üzenetében a költő háláját fejezte ki Gregorynak támogatásáért, egyben arra kérte, fűzzön megjegyzéseket művéhez. "A rossz sorokat húzza alá ceruzával" - kérte. A vers végül 1793-ban jelent meg.
Roxburghe jelenlegi, tizedik hercege szakértők tanácsát kérte a levél eredetiségének megállapítására. Az iromány Gordon Brown, a skót nemzeti múzeum kéziratokkal foglalkozó vezető kurátora, David Purdie, a Burns Enciklopédia szerkesztője és Gerard Carruthers, a Glasgow-i Egyetem Robert Burns tanulmányok központjának igazgatója szerint valódi. Mint arra az egyik szakértő rámutatott, Burns esetében rendkívüli ritkaságnak számítanak a kiadatlan levelek. Ráadásul ez a levél nemcsak egyik költeményének fejlődésébe ad bepillantást a nagyközönségnek, hanem összefűzi a felvilágosodás két jelentős, irodalmi és tudományos alakját.


Enyves kezű postáslány Egy év börtönbüntetésre ítéltek egy angol postáskisasszonyt, akit több mint nyolcezer postai küldemény eltulajdonításában találtak bűnösnek. Mint kiderült, a 32 éves Lisa Harvey hat éven át bontotta fel mások pénz- és ajándékküldeményeit és tartotta meg a tartalmukat.
A lányt egy postai ellenőrzés buktatta le. A rendőrség a plymouth-i házkutatás során több mint 100 ezer darab reklámcédulát is talált, amelyek kézbesítéséért különpénzt fizetnek a terjesztő cégek a postásoknak.
A hölgy autójából további 275 küldemény is előkerült, amelyek között készpénz, utalványok, postán rendelt ruhák és különböző dokumentumok is voltak.


Több tonna levél dekkolt hét évig egy finn kikötőben – most kézbesítik
Hétéves késéssel kézbesít az orosz posta a címzetteknek 4,5 tonna levelet. A postai küldeményeket tartalmazó konténert még 1999-ben indították útnak az Egyesült Államokból Oroszországba, ám az valamiképp elkeveredett Kotka finn kikötőben - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

A szállítmányt 2006 augusztusában fedezték fel a finn hatóságok, majd megszervezték a rendeltetési helyre való továbbítását. A küldemények a hermetikusan lezárt konténerben sértetlenül átvészelték az elmúlt hét évet, s most az orosz posta az önhibáján kívüli késedelemért bocsánatot kérve továbbítja a címzetteknek.

Feladatok és tevékenységek

A postákon dolgozó ügyintézők munkája sokféle tevékenységből áll. Az egyik ablaknál ülő megállapítja a levelek, csomagok, ajánlott küldemények postaköltségét, átveszi ezek ellenértékét (azaz a pénzt) az ügyféltől, kezeli a postai utalványokat, amelyeken többnyire pénzt adnak fel valakinek.
Egy másik ablaknál ülő postai és banki szolgáltatásokra specializálódott ügyintéző már más speciális feladatokat végez. Átveszi a készpénzt és a csekket az ügyfelektől, illetve kifizeti az igényelt vagy átutalt, vagy az ügyfél bankszámlájáról leemelt készpénzt. Számítógépen vagy számológép segítségével nyilvántartja a pénzügyi műveleteket, és egyezteti a pénztári egyenlegekkel (mérleggel).
Vannak olyan munkatársak is, akik távbeszélő, távíró, számlázási, díjelszámoló, rádiókezelő, és ellenőrző feladatokat végeznek - legtöbbször a háttérben.
Legtöbbször azonban mégis a postai kézbesítőkkel találkozunk.
Az ő munkája azzal kezdődik, hogy szétválogatja és a kézbesítés előírt útvonalának megfelelően sorba szedi a küldeményeket, majd meghatározott útvonalát végigjárva a címzettek lakására kézbesíti vagy levélszekrénybe dobja a leveleket, képeslapokat. A kézbesíthetetlen küldeményekről értesítőt hagy a címzettek részére. A kézbesítő körútja végén visszatér a postahivatalba és "leszámol" az átvett könyvelt küldeményekkel és egyéb pénzekkel.

folyt. köv.


Munkatársunktól:
"Letartóztattak egy 52 éves kézbesítőt, aki egy levelet meztelenül kézbesített. Tettével nevetésre akart bírni egy nőt, de nem jól sült el a dolog. A amerikai férfi elmondása szerint azzal, hogy csupán egy „mosolyt viselt”, csak fel akarta vidítani és meg akarta nevettetni a küldemény kézbesítettjét, mert úgy tűnt, a 21 éves ügyvédi irodában dolgozó hölgy stresszes állapotban van. Később a rendőrségen úgy nyilatkozott, belátja, hogy ez nem volt valami jó ötlet."